Interview: Een Belg bij Guerrilla Games
Wanneer je een game in de winkel uit de rekken haalt, denk je meestal niet na over wat er allemaal gebeurd is om dat spel tot bij jou te krijgen. Zwetende programmeurs, gefrustreerde project managers en kleine elfjes die aan de lopende band de games in dozen stoppen. Het is bijna onbegonnen werk om na te gaan hoeveel mensen er in totaal nodig zijn om dat doosje in de winkel te krijgen. Wij zorgen er voor dat jullie toch een beetje inzicht krijgen in het verhaal van de ontwikkelaars via een reeks interviews met mensen die werkzaam zijn in onze geliefde gamessector. Geloof het of niet, maar als klein Belgenland hebben we toch een aantal landgenoten bij grote gaming studios.
Het interview is vooral opgesteld om een licht te laten schijnen op het leven als Belg in de gamesindustrie. Je zal hier dus geen nieuwtjes lezen over de games die eraan komen van bepaalde studio's. Sommigen zullen daarom misschien wat teleurgesteld zijn, aangezien de volgende Bekende Gaming Belg, Joris Vervoort, bij Guerrilla Games aan de slag is als junior QA Tester.
De vorige edities van deze interview-reeks vind je hier:
4Gamers: Dag Joris, stel jezelf even voor aan onze lezers vooraleer we de eerste vragen op je afvuren.
Als jong kind ben ik altijd heel creatief bezig geweest. Mijn favoriete speelgoed was Lego in die tijd en ik vond het altijd een uitdaging om van het originele plan af te wijken en iets te creëren dat ik leuk vond om mee te spelen. Op een gegeven moment was ik een paar jaar ouder en kreeg mijn broer van Sinterklaas het bordspel “Hero Quest”. Op dat moment is mijn interesse begonnen voor het maken van spellen. Ik tekende papieren vol waar je met mijn Lego-poppetjes moest rondlopen door middel van een dobbelsteen en je je weg moest vinden naar het einde van de map. Het spel zat vol met vallen, geheime ingangen en voorwerpen die je nodig had om het spel uit te spelen. Het was best wel een leuke tijd als ik er nu aan terugdenk.
Jaren later zijn de digitale videospelletjes meer mijn aandacht gaan trekken. Mijn eerste console was de Super Nintendo met Donkey Kong Country en Killer Instinct. Sindsdien is mijn interesse in videospellen pas echt begonnen en heb ik letterlijk jaren versleten aan het spelen ervan. Dit heeft er dan ook dan ook toe geleid dat ik in 2005 ben begonnen om deze creativiteit die ik had samen met de passie voor het spelen van videospellen te combineren in één geheel. Ik ben daarmee dan ook een game design- and development-opleiding gaan volgen aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht in Nederland, waar ik ondertussen in 2009 ben afgestudeerd als European Media Master of Art.
Verder in mijn loopbaan heb ik, buiten een paar kleine game projecten, onder andere gewerkt als level/game designer bij een Belgische game developer studio, Larian studios, en dat aan het project Divinity 2: Ego Draconis. Momenteel werk ik bij het Nederlandse Guerrilla Games te Amsterdam als Junior QA tester aan het project Killzone 3.
4Gamers: Wanneer besefte je voor het eerst dat je voor een job in de gamesector zou gaan?
De keuze om in de game industrie te gaan werken is beginnen groeien begin 2005. Ik was niet echt tevreden met het werk dat ik op dat moment deed. Ik had een koksopleiding gedaan en werkte in een restaurant. Ik merkte dat ik mijn creativiteit niet kwijt kon, ik vond de passie niet in het werk dat ik deed. Dit heeft me tot nadenken gezet en zo is de zoektocht gestart naar waar mijn echte passie lag. Dankzij de steun van mijn voormalige vriendin en het terugkijken naar waar ik als kind veel mee bezig ben geweest, is de doorbraak er gekomen om me verder te profileren in de game industrie. Van daaruit ben ik verder gaan kijken naar een opleiding en vond de Hoge School voor de Kunsten Utrecht in Nederland, dit nieuwe avontuur begon.
4Gamers: Had je een duidelijk plan voor ogen toen je met je studies begon, over hoe je carrière in de gaming sector zou lopen?
Ik had nog geen goed idee waar ik uiteindelijk terecht wou komen, laat staan welke richting ik wou uitgaan. Ik heb lang getwijfeld tussen game design of level design en ik ben er dan ook pas in het laatste jaar van mijn studie achter gekomen dat level design meer mijn echte passie is. Dit is dan ook de richting waar ik me tot nu toe verder heb in gespecialiseerd. De opleiding zelf had ik niet echt gepland. Ik bekeek het steeds jaar per jaar met als einddoel het halen van mijn diploma. Daarna keek ik pas verder naar de richting die ik wou doen op gebied van mijn loopbaan in de game industrie.
4Gamers: Zijn er bepaalde studies die je een groot voordeel geven om een job in de gaming sector te bemachtigen of geloof jij eerder in je profileren via investering van je vrije tijd?
Ik geloof dat investeren in je talent in je vrije tijd nog altijd de beste manier is om een job te vinden in de game industrie. Uit experimenteren en jezelf bepaalde vaardigheden eigen maken leer je alleen maar meer, je doet tenslotte een vorm van ervaring op. Het neemt echter niet weg dat een goede opleiding je wel kan helpen om een goede basis aan te leren. In mijn geval was de opleiding die ik gevolgd heb goed om een keuze te maken waarin ik me wou specialiseren, een zoektocht naar welke richting ik uit wou. Verder merk ik ook wel uit ervaring dat ze in de game industrie minder geïnteresseerd zijn in je diploma's. Het gaat om wat je kan, welke talenten je te bieden hebt en, zeker niet te vergeten, wat je motivaties zijn en waarom je het wilt doen.
4Gamers: Er wordt gezegd dat de opleiding te Kortrijk (DAE) te algemeen zou zijn en dat veel studenten hun opvatting van de richting te oppervlakkig is. Denk je dat deze richting alleen mensen kan lanceren in gaming of gaan ze nog steeds zwaar moeten investeren in zelfstudie?
Ik weet niet juist wat de opleiding in Kortrijk (DAE) inhoudt maar naar mijn mening ligt het grootste probleem met de game-opleidingen in België, evenals in Nederland, in het feit dat ze de hele inhoud waarvoor de game industrie staat ,willen aanbieden in één opleiding en dat gaat niet. Het is te groot en je bent er later niet veel mee in je loopbaan als je van alles een beetje weet. Deze opleidingen zouden zich duidelijker moet gaan specificieren in een specifieke tak van de game industrie en dan ook effectief hun modules daarop baseren. Zo specialiseer je de persoon meer in zijn talent dan dat je hem iets leert waar hij later niets mee is. Ik merkte tijdens mijn opleiding aan de HKU dat er veel studenten waren die de artist-richting wilden uitgaan en, eenmaal ze afgestudeerd waren, meer hadden geleerd door zelfstudie dan door het volgen van een paar specifieke art-modules tijdens de hele opleiding. Dit is echt zonde van hun tijd.
Verder wil ik nog even kwijt dat het niet de opleiding is die de persoon zal lanceren in de game industrie, het is de persoon zelf die in zijn eigen talenten zal moeten investeren om te komen waar hij wilt. Een opleiding is echter een hulpmiddel om iets te leren, al geeft ze geen garantie op een baan in de game industrie. De eigen investering en motivatie van de persoon wel. Het spreekwoord “Where there's a will, there's a way” vat het hier allemaal mooi samen. Als je echt ergens wil geraken, moet je ervoor werken.
4Gamers: Denk je dat er betere alternatieven zijn qua studies in .be of .nl ?
Je moet kijken welke richting je uit wilt gaan in de game industrie. Ik geloof dat er best wel een paar goede opleidingen zijn in Nederland en België als het aankomt op de programmeren, animatie en art. Maar een specifieke opleiding voor de design-afdeling (level en game design) missen we nog, maar het neemt niet weg dat er een goede community op het internet bestaat om verder te kunnen in deze richting en naar mijn mening is dit nog de beste manier ook om het te leren. Vooral voor level designers zijn er veel editors zoals de Unreal engine (UDK), Half Life Engine (Hammer), Starcraft 2 en Warcraft 3 world editors waar je zelf al mee aan de slag kan.
4Gamers: Hoe is het om uiteindelijk in gaming te werken ?
Het is gewoon een heerlijk gevoel om te kunnen werken aan een project waar een hele groep mensen zich inzetten met allemaal hetzelfde einddoel in het achterhoofd, het creëen van een leuk spel. De sfeer en de passie die er heersen, geven een gevoel dat dit mijn tweede thuis is. Dit komt omdat er niets beter bestaat voor mij dan dat ik kan werken waar ook mijn passie leeft, ook ondanks alle werkdruk dat het soms met zich kan meebrengen. Het blijft een heerlijkheid om in de game industrie te werken.
4Gamers: Zijn er voordelen die je nergens anders kan vinden ?
Ik weet niet of er echt voordelen zijn specifiek voor de game industrie alleen maar wat ik wel merk, is dat je in deze creatieve industrie jezelf kan zijn. Je kan gewoon komen werken in je alledaagse kleding, kleding waar je je goed in voelt. Wat ook wel leuk is, is dat er genoeg ruimte is voor grappen en humor. Ook al blijf je in een professionele houding als het aankomt op het werk dat gedaan moet worden, het is nog altijd leuk dat er gelachen kan worden. Je hebt dat nodig, zeker tijdens drukke periodes.
4Gamers: Voldoet het aan je verwachtingen of had je het totaal anders voor ogen toen je nog jong was?
Als jong kind had ik geen idee wat het allemaal omvatte om een game te maken en ik had niet echt een verwachting maar meer een droom, een fantasie om iets creatief te doen met games. Mijn verwachtingen kwamen pas wanneer ik ouder werd en besefte dat ik deze richting wou uitgaan. Wat voor mij vooral het belangrijkste was, was dat ik, eenmaal werkend in de game industrie, kon bevestigen dat dit de richting was die ik altijd al had willen doen, dat de droom die ik had als kind werkelijkheid was geworden. Het is eerder een bevestiging dan een verwachting.
4Gamers: Hoe zit het met de hoge werkdruk, deadlines en verwachtingen? Kan je hier mee blijven omgaan? Stimuleert dit je of neemt je motivatie hierdoor af?
In elke industrie waar je werkt met deadlines kan de werkdruk best hoog zijn en dat is dan ook niet meer dan normaal. Je hebt maar een bepaalde tijd om een product af te werken. De werkdruk hangt er gewoon vanaf hoe alles verloopt en in welke fase je zit in het project. Er zijn momenten dat je bijna niets te doen hebt maar het kan ook zijn dat er zoveel werk is dat je niet weet waaraan eerst te beginnen. Deze werkdruk motiveert je juist, of mij toch, om beter en iets harder te werken. Tenslotte werk je in een team dat probeert een zo kwaliteitsvol mogelijk spel uit te brengen binnen een bepaalde tijd. Het is in mijn ogen tenslotte ook jouw motivatie en bijdrage die de kwaliteit van de game mee bepaalt. Ook al zijn er weken of zelfs maanden bij dat er meer en harder gewerkt moet worden, als het spel eenmaal in de winkel ligt en je ziet je naam bij de credits staan, is het allemaal de moeite geweest. Zeker als het spel goed ontvangen wordt.
4Gamers: Zijn er momenten geweest waarbij je dacht om er de brui aan te geven?
Er is nog geen enkel moment geweest dat ik dit werk niet meer wil doen. De passie voor wat ik doe en de tijd en de energie dat ik erin heb gestoken om in deze industrie te kunnen werken is te te veel waard om er zomaar de brui aan te geven. Het neemt niet weg dat er dagen bij zijn, zeker als de werkdruk hoog ligt en de vermoeidheid een rol begint te spelen, dat je er geen zin meer in hebt. Maar om er dan mee te stoppen is wat anders, het is dan gewoon een kwestie om je door zo een periode te heen te werken. Ik doe het graag en ik zie niet direct waarom ik er ooit mee zou willen stoppen, ik heb nog zoveel plannen die te maken hebben met game development.
4Gamers: België hinkt wat achter op vlak van games als je het vergelijkt met de omringende landen. Hoe komt dat volgens jou ? Gebrek aan overheidssteun, een te klein en verdeeld land of gebrek aan initiatief? Of andere redenen ?
Het start altijd met het durven je droom te volgen en het werkelijk te maken. Van daaruit moet je zien hoe je het verwezelnijkt. Als ik kijk naar wat Swen Vincke, de CEO van Larian Studios, gedaan heeft (ondanks het gebrek aan overheidssteun in dit kleine landje startte hij toch een game studio) dan bewonder ik dat met veel respect. Het is nogmaals een bewijs dat het wel gaat als je jezelf er volledig achter zet en ervoor werkt, maar het neemt niet weg dat overheidssteun wel een verschil kan maken in het kapitaal dat een uitgever wilt investeren in het bedrijf. Meer kapitaal kan de kwaliteit van het spel verhogen. Zeker als je België wilt laten meedraaien in de top van de game industrie heb je kapitaal nodig en daar kan de overheid mee helpen. Het is en blijft een goede investering. We staan nu nog echt in de kinderschoenen als het gaat om de game productie in België maar ik heb er een goed gevoel over voor de toekomst. Ik heb altijd een doel gehad in mijn achterhoofd en dat is helpen om België mee op de map te zetten in de game industrie. Maar dat is toekomst, ik wil eerst ervaring opdoen en leren van de beste in de industrie zelf en dan zien we verder. Alles stap voor stap.
4Gamers: Denk je hierdoor ook dat, als je in game development wil werken, je op voorhand moet beseffen dat je een carrière in het buitenland moet plannen ?
Het is zeker wel iets waar je rekening mee moet houden. Het hangt er gewoon vanaf wat voor games je wilt maken, waar je interesses liggen. Als je bij de grotere bedrijven wil werken die console- en pc-games ontwikkelen is het bijna vanzelfsprekend dat je naar het buitenland moet gaan om te werken omdat de studio's in België heel beperkt zijn. Ik kan het je ook aanraden want in deze bedrijven zitten de meest talentvolle personen en je kan veel van hen leren. Ook al is het maar voor een paar jaar, het is de moeite waard.
4Gamers: Heb je tips voor onze lezers die ook ooit mee willen werken aan het ontwikkelen van games?
Maak voor jezelf uit of je wilt werken in de game industrie. Weet je niet goed welke richting je uit wilt gaan, start dan nu met het experimenteren van verschillende software-programma's zoals 3D max of Maya als het gaat om 3D-creaties, of download een editor zoals UDK en speel ermee. Kijk waar jou passie ligt, wat je graag doet, wat je fascineert en verdiep je erin. Doe het niet morgen maar start nu!
4Gamers: Hoe kijk je terug op je beslissing om bij Guerrilla te gaan werken? Denk je dat het de juiste beslissing was om je verdere carrière uit te werken?
Het was zeker een goede beslissing om te gaan werken voor Guerrilla Games en ik ben ze er ook dankbaar voor dat ik een kans heb gekregen om me verder te kunnen profileren in de game industrie. Werk vinden in de game industrie blijft niet gemakkelijk en zeker niet als een junior-medewerker. Dus het kan dan alleen maar een pluspunt zijn dat je als beginner terecht komt in zo een grote game development studio die vol zit met grote talenten waar je veel van kan leren. Ook al ben je weg van je thuisland, vrienden en familie, het blijft een goede ervaring en het is een kans die je zeker niet mag laten liggen.
4Gamers: Hoe heeft deze beslissing je leven beïnvloed? Zijn er dingen die je mist of merk je dat niet zo erg aangezien je al in Nederland studeerde?
Zoals ik ervoor al zei is het niet gemakkelijk om werk te vinden in de game industrie in België en als je dan de kans krijgt om bij een bedrijf zoals Guerrilla Games te mogen werken in Nederland is de keuze best snel gemaakt. Het neemt niet weg dat je je familie en vrienden moet missen maar je krijgt er wel een bron van informatie en ervaring bij. Het is tenslotte ook je passie en dan leg je je grenzen al gemakkelijker wat hoger en ben je sneller bereid om bepaalde zaken op te offeren om je doel te bereiken. Wat ik wel merk, en het kan onnozel zijn, is dat ik tijdens mijn opleiding en nu ook tijdens mijn werk bij Guerrilla Games het heerlijke Belgische eten mis. Kies zelf maar eens tussen een lekkere Vlaamse friet of een broodje kroket. De keuze is toch snel gemaakt he.
The Bank, het nieuwe gebouw van Guerrilla Games in Amsterdam
4Gamers: Zijn er bepaalde voordelen verbonden aan het werken bij een studio zoals Guerrilla? Evenementen of praktische voordelen in de studio zelf zoals bij andere grote studio's?
Het voordeel van Guerrilla Games is dat het een bedrijf is van Sony en daar hangen automatisch wel een paar voordelen aan. Zo krijgen we ongeveer om de drie to vier maand een aantal gratis games die uitgebracht zijn door Sony zelf. Het is wel een leuke extra en je bent ineens ook op de hoogte over welke andere games er nog worden uitgebracht die gemaakt zijn door andere Sony game development studio's. Een ander voordeel is ook dat je hardware prototypes zoals de reeds verschenen Move-controller van Sony kunt uittesten en games kunt spelen in 3D voordat het effectief op de markt is. Als laatste wordt er ook elke vrijdag na het werk een biertje gedronken in de tuin van Guerrilla om de werkweek af te sluiten en wat bij te praten. Allemaal leuke extras.
4Gamers: Je werkt nu als tester, maar waar zie je jezelf binnen enkele jaren? Wil je in de eerste plaats doorgroeien bij Guerrilla?
Mijn hoofddoel is om binnen een paar jaar te kunnen werken als level designer bij Guerrilla Games of al dan niet bij een ander bedrijf. Het werken als tester zie ik meer als een voorbereiding. Ook al ben je niet direct met level design bezig, je kan er toch veel van leren. Je ziet waar het fout kan gaan, wat er vergeten wordt of hoe ze bepaalde problemen oplossen. Je leert eigenlijk van de fouten van anderen en dat is zeer waardevolle informatie. Zo kan ik deze informatie meenemen als ik eenmaal werk als level designer en zo de kwaliteit van het spel verhogen en mijn werkdruk verlagen door gebruik te maken van deze kennis. Dus ik raad iedereen ook aan om, als je geen werk vind in wat je hoofddoel is en wel een kans hebt om te werken als tester, dit dan ook te doen. Het leert je heel veel.
4Gamers: Dat waren onze vragen. Bedankt voor dit interview!