Een blik op Assassin's Creed - Deel 1: Technologie
Binnenkort ligt Assassin’s Creed: Brotherhood eindelijk in de winkelrekken, het derde deel van een serie die reeds veel mensen wist te bekoren. Velen verloren hun hart aan de vlotte gameplay en het charismatische verhaal. Ook het historische aspect werd goed gesmaakt. Het communiceren met personages als Leonardo Da Vinci of Lorenzo de Medici zal velen door saaie geschiedenislessen hebben geholpen. Nu is natuurlijk de vraag hoe historisch Assassin’s Creed nu eigenlijk is. Is het een puur fictioneel verhaal of een geschiedkundig meesterwerk? In deze meerdelige special gaan we hierop in. In het eerste deel gaan we vooral werken rond de werking van de hidden blade en de technologie van Da Vinci, die onze moordende vriend gebruikt. Voor de mensen die de games nog niet hebben gespeeld, wees gewaarschuwd: spoilers aanwezig!
Hidden Blade
Het meest bekende wapen van de assassin is natuurlijk het verborgen mes. Het werd eerst gebruikt door de oorspronkelijke orde der Assassijnen, namelijk de Hashashin. Het mechanisme is redelijk simpel, doch het was zijn tijd wat vooruit (te dateren in de 12de eeuw). Het oorspronkelijke ontwerp (zie foto) had wel één groot nadeel, je moest er namelijk je ringvinger voor laten afhakken, wat meteen ook deel uitmaakte van het inwijdingsritueel. Het grootste geheim is nog altijd de werking van het apparaat, Ubisoft heeft het namelijk nog nooit verklaard. Daarom zijn er in de loop der jaren verschillende theorieën ontstaan. In de eerste Assassin's Creed is de meest logische theorie die van de kracht. Altaïr schuift het mes uit door middel van een samenspel tussen zijn eigen armkracht en de zwaartekracht. Het schuifmechanisme zorgt er voor dat het achteraf ook kan teruggetrokken worden en de afgehakte vinger heeft als enige voordeel dat het mes op die manier in de hand gehouden kan worden. In de hand vervangt het mes namelijk de plaats van de ringvinger.
Een tweede, minder waarschijnlijke theorie is die van de ring, Altaïr zal het mes activeren door zijn hand te openen en de druk op de ring te verlichten. Dit is een zeer onwaarschijnlijke theorie omdat Altaïr zijn mes niet altijd uitklapt bij het openen van zijn hand. De meest acceptabele theorie blijft de combinatie van kracht en ring. Uit veiligheid voor de rest van zijn vingers kan het mes enkel geactiveerd worden door de combinatie. Op die manier moeten zowel ring als kracht aanwezig zijn, en dat verklaart waarom Altaïr zijn hand opent en zwaait om het mechanisme te activeren, evenals waarom hij zijn hand kan sluiten zonder in zijn vingers te snijden. Dit zijn natuurlijk allemaal maar theorieën, en alhoewel de ene al geloofwaardiger is dan de andere, blijft het exacte mechanisme nog onbekend.
In Assassin's Creed 2 wordt het wapen volledig anders gebruikt. Volgens de legende heeft Altaïr het design veranderd zodat je de Assassins niet aan hun missende vinger zou herkennen. In het nieuwe model ligt het mes zelf veel hoger. Het mechanisme blijft voor het grootste deel hetzelfde, maar dit maal is geen offer nodig voor het dragen ervan. De enige verandering in het mechanisme is de manier waarop. Dit maal is er geen handbeweging nodig en is enkel de druk met de hand genoeg. In de tweede game zal Leonardo Da Vinci dit geweldige moordwapen op punt stellen door er onder meer het geweer en vergif aan toe te voegen (zie later). Achteraf worden ook twee hidden blades gebruikt, dit is echter enkel voor de meest gerespecteerde sluipmoordenaars. Altaïr had dit niet, Ezio wel.
Geweer en vergif
Later in de tweede game zal je hidden blade met behulp van meer plannen verbeterd worden. Zo zal je de mogelijkheid krijgen om NPC's te vergiftigen. Dit is al bij al nog een redelijk simpele upgrade, zeker als je het vergelijkt met het geweer dat je later in de game krijgt. In tegenstelling tot de blade zelf, valt het geweer wel te positioneren in de geschiedenis. Volgens het Assassin's Creed-verhaal zijn beide zaken niet uitgevonden door Da Vinci, maar door Altaïr. Leonardo doet enkel het ontcijferen van de plannen, zodat Ezio ook deze hebbedingetjes kan gebruiken. Ook al was het zijn tijd ver vooruit, mensen neerschieten avant la lettre is heel aangenaam.
Naast onze hidden blade zal onze verzameling gadgets voornamelijk bestaan uit snufjes die uitgevonden zijn door Da Vinci zelf. In Assassin's Creed 2 was dit enkel de vliegmachine, maar in Brotherhood zal Ubisoft meer dan ooit gebruik maken van de uitvindingen van de geniale man.
Vliegmachine en parachute
De vliegmachine is een uitvinding die reeds gebruikt werd in de tweede game. Alhoewel dit beperkt bleef tot één missie (of twee indien je de extra sequenties gekocht hebt), was het toch voor velen erg leuk om te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ubisoft hetzelfde principe wil gebruiken in Brotherhood. Of het dit maal ook om hetzelfde ontwerp gaat, is niet zeker. Leonardo heeft namelijk ook nog een tweede ontwerp gemaakt. Onderstaande afbeelding toont een volledig nieuw toestel dat hetzelfde kan als het andere. Het grote verschil is wel de zithouding. In het reeds gekende toestel zal je hangen aan het toestel en bewegen door druk te zetten met je lichaam, het andere toestel is iets geavanceerder. Daarmee zal je ook met behulp van hendels, die het zeil bewegen, kunnen vliegen.
Iets volledig nieuw is de parachute. Ook dit is ontworpen door Da Vinci. In een reeds getoonde aflevering van de Brotherhood Diaries wordt er getoond dat dit hebbedingetje maar één keer gebruikt kan worden, en dan ook enkel als ontsnappingsmiddel. Het fragment zelf toont hoe je achterna gezeten wordt door een patrouille. Je bent omsingeld en springen om vervolgens je nek te breken, lijkt het enige wat je kan doen. Maar nu is er natuurlijk die parachute die je kan openen, om rustig naar de overkant vliegen. Het enige nadeel is dat je het dus maar één keer kan gebruiken. Eenmaal opengeklapt zal je een nieuwe moeten kopen. Laat ons in ieder geval hopen dat men in de middeleeuwen ook niet al parachutes saboteerde.
Stormtorens
Een apparaat waar we ook al zeker van zijn dat het in Brotherhood zal zitten, is de stormtoren. Stormtorens zijn reeds getoond op de allereerste missie van E3 2010, waar Monteriggioni aangevallen wordt. Wat direct opvalt, zijn de driehoekige bruggen. Hierin verschilt het ontwerp van Da Vinci met de concepten die eerder al gebruikt zijn in bijvoorbeeld Lord of The Rings-games en dergelijke. Het principe is ook redelijk simpel: het apparaat wordt vooruit geduwd en op een muur geplaatst. De zwakte van machines in die tijd is nog altijd het materiaal waaruit het gebouwd is. In het stukje gameplay dat we reeds zagen, zien we dat Ezio zonder problemen de torens vernietigd door er met kanonnen op te schieten. Een minder bekend ontwerp van Da Vinci is ook een kanon met meerdere lopen, dit was het begin van de artillerie. Of we in Brotherhood ook vijanden met vliegmachines kunnen neerhalen vanuit onze artillerieparken is niet zeker, maar ik spreek waarschijnlijk voor iedereen als ik zeg dat het goed zou zijn voor de variatie in gameplay.
De tank
Het laatste toestel dat met zekerheid in Brotherhood zal zitten, is de tank. Het is natuurlijk ook een tank avant la lettre. In die tijd werd het een bepantserde wagen genoemd. Da Vinci haalde zijn inspiratie bij schildpadden, en wilde een voertuig creëren waarmee soldaten op een veilige manier het slagveld konden doorkruisen. In het tuig moesten ongeveer acht man hendels opereren, terwijl er ook ruimte was voor één of meerdere kanonnen. De buitenkant zou bepantserd zijn om vijandelijk geschut af te weren. In de loop der geschiedenis heeft men echter vastgesteld dat er iets fout was aan de ontwerpen van Da Vinci, en dat de tank niet kon functioneren op basis van de plannen die hij had getekend. Algemeen wordt echter aangenomen dat Da Vinci deze fouten met opzet in zijn tekeningen stopte, om te voorkomen dat anderen met het juiste ontwerp aan de haal konden gaan. In Assassin’s Creed: Brotherhood krijgen we daarentegen wel een bruikbare versie, logisch natuurlijk aangezien je dikke maatjes bent met Da Vinci zelf. In een reeds getoonde missie lopen we Da Vinci immers tegen het lijf. Het weerzien is echter niet zoals je het zou verwachten, want de plannen van de tank zijn in handen van de vijand gevallen. Je missie is om de plannen te vernietigen en het prototype te stelen. Natuurlijk moet dit alles tactisch gebeuren, maar eenmaal je het apparaat in handen hebt, is er van tact geen sprake meer.
Uiteraard zijn er nog hopen uitvindingen die kunnen besproken worden. Leonardo heeft naast dit alles ook nog duikpakken, kruisbogen en draagbare vuurwapens uitgevonden. Het ziet er naar uit dat Ubisoft meer dan ooit gebruik zal maken van zijn uitvindingen, wat natuurlijk enkel maar ten goede kan komen aan de variatie in gameplay. In het toekomstige tweede deel van deze special zullen we verder ingaan op de personages in de franchise en de werking van de Assassin-orde.