Een blik op Assassin's Creed - Deel 2: Personages
Binnen een paar dagen ligt Assassin’s Creed: Brotherhood eindelijk in de rekken. De serie zit vol historische figuren, oorlogswapens avant la lettre en natuurlijk veel kerken en torens om te beklimmen. In het eerste deel van onze specialreeks hebben we het al gehad over ons arsenaal en hoe dit zijn tijd ver vooruit was. In dit tweede deel zullen we verder gaan met de historische personages en families die Ezio op zijn weg naar vergelding tegenkomt. Ook zullen we nog een kort stukje wijden aan de hiërarchie binnen de orde van de Hashashin. Opgelet: we zullen veel gebeurtenissen van in de game(s) vermelden. U bent dus gewaarschuwd voor grote spoilers!
Pazzi, Medici en Salviati
Reeds vroeg in de tweede game word je geconfronteerd met de Medici-familie. Deze familie van rijke bankiers heeft de vader van Ezio ingeroepen om zijn optreden tegen de adel verder te zetten. Dit is historisch veel correcter dan men zou vermoeden. Lorenzo de' Medici heeft namelijk het bewind van zijn grootvader Cosimo voortgezet. Onder zijn leiding werd het bankwezen enorm verbeterd. Eerlijke belastingen zorgden voor de steun van het volk, maar de op geld beluste adel was hier natuurlijk niet mee gediend. Om die adel buiten spel te zetten, deed Lorenzo (volgens de game dan) beroep op Giovanni Auditore de Firenze, de vader van Ezio, en dit is waar het allemaal mee begon. De adellijke bankiers van de Pazzi-familie smeedden een samenzwering die zorgde voor de dood van de vader en broers van Ezio. Nu Lorenzo zijn steunpilaren kwijt was en Ezio een deel van zijn familie, leidde het tot een vereniging tussen deze twee personages.
Ezio en Lorenzo de' Medici
Van zodra het verhaal van Assassin's Creed 2 op gang begint te komen, eindigt het historische aspect. Ezio wil en zal de samenzwering beëindigen. En om toch maar de stier bij de horens te vatten, begint hij eigenhandig de Pazzi-familie uit te moorden. In de game zal je aan het einde van sequentie vier oog in oog komen te staan met Francesco de’ Pazzi. Dat Francesco gedood zal worden, is waarschijnlijk niet echt een spoiler. Er rest Ezio echter nog één taak: degene doden die in de eerste plaats verantwoordelijk was voor de samenzwering, namelijk de aartsbisschop van Pisa, Francesco Salviati. Deze werd ook door Ezio vermoord, maar in werkelijkheid werd hij berecht en opgehangen door een aanslag tegen de huidige bestuurders van Firenze.
Veel rust is er echter niet voor onze assassin. De Pazzi-samenzwering is beëindigd, maar in de game lijkt deze tot op het hoogste niveau doorgedrongen te zijn. De volgende halte is dan ook de familie Barbarigo.
De familie Barbarigo
De familie Barbarigo is niet meer of minder dan een echte familie in een fictief jasje. In de geschiedenisboeken wordt echter enkel Gregorius Barbarigo besproken. De kardinaal van Italië kwam lange tijd na de gebeurtenissen in Assassin's Creed 2 pas in beeld. Zijn voorouders Emilio, Silvio en Marco regeerden over Venetië en waren geheime tempeliers. Ze zaten mee in het complot om de macht in Italië te grijpen en daar zal Ezio natuurlijk iets aan doen. Met Emilio als tiran, Silvio als inquisiteur en Marco als doge zal je avontuur in Venetië goed gevuld zijn. Of deze personages ook echt bestaan hebben, blijft nog altijd een vraag. Om Venetië te bevrijden van het bewind van deze tempeliers, zal je de familie breken en alweer een schakel in de samenzwering opgeruimd hebben. Na de dood van dit dynamische trio begint de aanloop naar de ultieme confrontatie.
De familie Orsi en Caterina Sforza
De broertjes Ludovico en Checco Orsi waren een beetje de (fictieve) maffiosi van hun tijd. Ze waren eerst ingehuurd door Caterina Sforza, maar werden later door Rodrigo Borgia ingehuurd om Forli te belegeren en de Apple of Eden van Ezio af te pakken. Caterina wou ze eerst gebruiken om haar man te vermoorden, maar de broertjes keerden zich tegen haar en zullen daarom ook door Ezio vermoord worden. Helaas valt hier het historische aspect ook ver te zoeken. Wederom wordt er gebruikt gemaakt van een echte Italiaanse familie, maar is alles in een fictief verhaal gegoten.
Ezio en Caterina in een stomende scène
Caterina Sforza daarentegen was wel een echt personage in de Renaissance. Ze was zowel in het echt als in de game een goede vriend van de Duke. Dit komt doordat ze de vrouw was van Gian Piero Landriani. Deze was een edelman en dus waren de broodjes van Caterina ook gebakken. Een kleine fout in de game is dat Caterina daar getrouwd is met Girolamo Riario, de neef van de paus. Maar goed, Caterina had dus de broertjes Orsi ingehuurd om haar fictieve man te vermoorden. Nadat Ezio haar ontmoet heeft door haar te redden van een rots (zie sequentie zes) komen ze elkaar later terug tegen in sequentie twaalf. Deze keer zijn de rollen echter omgekeerd. Rodrigo Borgia was dit maal de huurder van de broertjes Orsi. Nu dat Caterina haar man, die vermoedelijk een tempelier was, vermoord heeft, willen de overblijvende tempeliers de Pieces of Eden in handen krijgen. Haar kinderen werden ontvoerd en als drukpunt gebruikt om de map van de codex-pagina's in handen te krijgen. Deze waren namelijk de sleutels naar de 'kluis', waar we hier nog niets over zullen verklappen.
Om deze sequentie af te ronden: alles loopt natuurlijk goed af. De Orsi’s sterven en de map komt in handen van Ezio. Dit zorgt voor de confrontatie met de hoofdsamenzweerder, Rodrigo Borgia.
Rodrigo Borgia
Een zeer invloedrijk personage tijdens de game is natuurlijk de paus van die tijd. Paus Alexander VI, of Rodrigo Borgia, regeerde van 1492 tot 1503. Alhoewel deze man een redelijk braaf leven leidde, gaf de franchise daar een andere blik op: de machtswellusteling die paus werd om gemakkelijk toegang te krijgen tot de mysterieuze kluis. Dankzij Ezio kwam Rodrigo in het bezit van beide Pieces of Eden. Deze zijn nodig om de kluis te openen, wat het einde van de tweede game inluidt en ook het einde van paus Alexander VI. Dit is vreemd genoeg niet het einde van de familie Borgia. Want ook geestelijken zijn maar mensen en Rodrigo had een relatie met Vannozza dei Cattanei. Samen hadden ze in het geniep vier zonen: Juan, Cesare, Joffre en Lucrezia. Van drie van deze is er nog niets bekend in de game, maar van Cesare Borgia zullen we zeker meer horen.
Rodrigo Borgia als Paus Alexander VI, met de Staff of Eden
Cesare Borgia
Tempeliers vergaan niet, dat is inmiddels wel duidelijk geworden. Nu Ezio denkt dat hij de samenzweerders heeft gestopt, staat in 1499 Cesare Borgia aan zijn deur. Veel tijd om bij te kletsen is er niet, want de begroeting van Cesare was niet meer dan een kanonskogel door de slaapkamer van Ezio. Cesare is nu een machtig man. Na de dood van zijn vader heeft hij controle over het pauselijk leger en is hij de nieuwe leider in de orde der tempeliers en dus ook de grote vijand van de assassins. Bij zijn inval op Monteriggioni schiet hij Mario neer en daagt hij Ezio uit om naar Rome te gaan, het begin van Assassin’s Creed: Brotherhood.
Tussen al dat gedoe over Assassins en Tempeliers komt nu de vraag: "hoe is het allemaal zo ver gekomen?" Daarom bieden we nog een klein stukje aan over het ontstaan van de orde en diens werking.
Het ontstaan van beide orden gaat ver terug in de geschiedenis. Adam en Eva waren eigenlijk slaven van de goden. De god Minerva gebruikte de Pieces of Eden om de mensheid te controleren. Helaas waren Adam en Eva hier resistent tegen en kwamen hun nakomelingen in opstand tegen de goden. Deze verloren het pleit en de Pieces of Eden gingen verloren.
Deze Pieces of Eden hadden nog altijd een ongelooflijke macht op de mensheid en dit is dan ook de reden dat de tempeliers hun zinnen er op hadden gezet. De orde der tempeliers wilde macht over de wereld, en de Assassins wilden dit vermijden. Dit alles leidde tot een confrontatie die begon in de prehistorie en nog altijd doorgaat in het hedendaagse leven.
Werking
De werking is simpel: iedere orde heeft zijn leider en iedereen is daar aan ondergeschikt. De tempeliers hebben niet echt een onderlinge verdeling, maar zijn altijd gegroepeerd geweest. Ook in de twintigste eeuw waren er partijen die als tempeliers beschouwd werden, met als bekendste voorbeeld hiervan de Nazi’s.
De assassins zijn assassins gebleven, een geheime ondergrondse beweging die vecht tegen de macht van de tempeliers in de samenleving. De orde van assassins heeft daarentegen wel een onderverdeling (van laag naar hoog).
Recluta |
onbekend |
Assistente |
onbekend |
Discepolo (pupil) |
Onbekend |
Guerriero (vechter) |
Onbekend |
Assassin |
Master Assassin |
Hoe hoger je rank, hoe meer rechten en hoe beter je wapens. In Assassin’s Creed: Brotherhood krijg je de mogelijkheid om als master assassin nieuwe mensen te recruteren en ze te trainen tot hogere ranken.
Ziezo, het tweede deel van de specialtrilogie zit erop. We laten jullie nu genieten van Assassin’s Creed: Brotherhood, maar binnenkort krijgen jullie het derde en laatste deel voorgeschoteld. In dat deel gaan we kijken hoe het zit met de gebouwen en de omgevingen in Assassin’s Creed. Tot het zover is echter wensen we jullie al veel speelplezier.