Ubisoft heeft 'anti-harassment' plan voor Assassin's Creed Shadows
Deze week verschijnt Assassin’s Creed Shadows. Hoewel fans reikhalzend uitkijken naar de game gaat de release gepaard met controverse. Vooral het historische karakter van het spel en de introductie van Yasuke, de Afrikaanse samurai die één van de twee hoofdpersonages vormt, hebben al tot verhitte discussies geleid. Al sinds de aankondiging van de game krijgt Ubisoft te maken met kritiek en online backlash. Dit komt met name van critici die vraagtekens zetten bij de historische accuraatheid van de game en van ‘anti-woke’ groeperingen die bezwaar maken tegen de keuze voor Yasuke als speelbaar personage.
Ubisoft is inmiddels gewend aan online kritiek, maar de intensiteit van de reacties op Assassin’s Creed Shadows lijkt groter dan ooit. Om die reden heeft de ontwikkelaar naar verluidt een anti-harassment plan opgesteld waarbij een speciaal team klaarstaat om medewerkers te beschermen tegen online aanvallen. Volgens een rapport van het Franse BFMTV heeft Ubisoft een toegewijd team in Canada opgericht dat sociale media actief in de gaten houdt. Berichten op X, Reddit en YouTube worden scherp in de gaten gehouden en in het geval van gerichte aanvallen zal er snel worden opgetreden. Indien nodig staan advocaten paraat om juridische stappen te ondernemen tegen online intimidatie en bedreigingen.
In een verklaring aan PCGamesN benadrukte Ubisoft dat de veiligheid van hun medewerkers de hoogste prioriteit heeft:
“Onze medewerkers zijn vrij om hun sociale media te beheren zoals zij dat willen. Wij bieden hen richtlijnen over digitale veiligheid en ondersteunen hen bij online bedreigingen. Daarnaast delen we hulpmiddelen om online intimidatie te voorkomen en hiertegen op te treden.”
Met deze maatregelen hoopt Ubisoft de focus weer te leggen op waar het uiteindelijk om draait: de game zelf. Assassin’s Creed Shadows verschijnt wereldwijd op 20 maart.
Mensen zouden moeten stoppen met een game af te kraken voordat ze daadwerkelijk uitgebreide gameplay hebben gezien of het zelf hebben gespeeld. Een oordeel vellen op basis van een korte teaser of enkele geruchten is simpelweg niet eerlijk.
Ubisoft heeft in het verleden fouten gemaakt, maar dat betekent niet automatisch dat elke nieuwe game van hen een mislukking wordt. Cyberpunk 2077 kende een problematische lancering, zelfs tot het punt waarop terugbetalingen werden aangeboden, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat mensen The Witcher 4 nu bij voorbaat afschrijven.
Wat betreft de kritiek op bepaalde personages zoals een zwarte samoerai—wat maakt het uit? Ik ben geen voorstander van overdreven woke-beleid, maar zelfs als een personage als Naoe een lesbische ninja zou zijn die aan het einde van het verhaal transformeert in een man, is dat geen reden om een spel bij voorbaat af te schrijven. Zolang de gameplay sterk is en het verhaal goed in elkaar zit, zou dat het belangrijkste moeten zijn.
Geplaatst op 2025-03-18 16:31:26
Amen!
Probleem is dat de sociale media en internet cultuur in general, sterk is veranderd sinds anno 2021. Alles wat nog maar afwijkt van de conservatieve gedachtengang wordt bestempeld als "woke". Ik ben ook geen fan van alle veranderingen, maar zowel elk kamp aan het uiterste van het politieke spectrum, zijn volledig het spoor bijster.
Assassins Creed heeft altijd heel wat invloeden gehaald uit de wereldgeschiedenis zoals iedereen ze kent, niettemin zijn de verhaallijnen en bepaalde thematische elementen op pure fictie gebaseerd, het is een mengelmoes van science fiction met fantasy elementen. Ondanks waarheids -en geschiedenisgetrouwe locaties en personen, blijft het pure fictie. Het idee dat games pure realisme moeten nastreven is gewoon absurd.
De ganse heisa rond Yasuke, ondanks zijn beperkte verwijzingen in de geschiedenis, zijn een keuze geweest van de developers om hier een interessant verhaal rond te bouwen. De rechtse internetpubliek gaat altijd wel kritiek hebben en vooral omdat het hier om een zwarte man handelt. En ja, Japan is rijk aan Japanse historische figuren, niettemin is dit niet automatisch een reden om die te gaan gebruiken.
Probleem is dat de wereld van vandaag ervoor zorgt dat er altijd wel iemand zich gaat beledigd voelen, voor welke dwaze achterlijke reden ook. Anno 20 jaar geleden waren die 30+ jarige incels aan het roepen tegen zichzelf in de spiegel in de kelder van hun (groot)moeder. Tegenwoordig vind je die op het internet en elke idioot met beperkte cognitieve vaardigheden springt mee op de kar.
Geplaatst op 2025-03-19 08:56:17, bewerkt op 2025-03-19 08:57:31